23 Şubat 2012 Perşembe

SEVGİLİ YOLDAŞ KURBAĞALAR


KİTABIN ADI:SEVGİLİ YOLDAŞ KURBAĞALAR
YAZARI:NEVZAT ÇELİK
SAYFA SAYISI:126
YAYINEVİ:İMGE KİTAPEVİ
BASIM TARİHİ:2010/5.BASKI
AÇIKLAMA:
Sevgili Yoldaş Kurbağalar,manifesto gibi bir şiirle başlar:"İtirazın İki Şartı."Az olanın yanında olmayı önerir şiirde.Çok olmanın baskıcı karakteri az olanın yanında olmakla kırılır çünkü!Şafak Türküsü'nden sonra belki de en beğenilen,en bilinen şiirlerden biri olur "İtirazın İki Şartı."
Her türlü egemenlik,eşitsizlik,mülkiyet tahakküm ilişkisinin meşruiyetini reddeden,verili sisteme karşı yapılacak eleştirinin öncelikle kendi akıl yürütmelerinden,bedenlerinden ve alışkanlıklarından geçirildiğinde sahici olabileceğini söyleyen Nevzat Çelik,herkesi kuyunun dibinden çıkmaya çağırır.Gökyüzü sanıldığından çok daha büyük ve geniştir.
Şafak Türküsü'nden sonra kült olmaya aday ikinci kitaptır Sevgili Yoldaş Kurbağalar.

17 Şubat 2012 Cuma

FAHRENHEIT 451


  • Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı... Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... Montag'ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o a...ndan sonra... İşini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri. Okuyun ve kendinizi yeni baştan kurun.


5 Şubat 2012 Pazar

BEN DE HALİMCE BEDREDDİNEM


KİTABIN ADI:BEN DE HALİMCE BEDREDDİNEM
YAZARI:RADİ FİŞ
ÇEVİRİ:MAZLUM BEYHAN
SAYFA SAYISI:429
YAYINEVİ:EVRENSEL BASIM YAYIN
BASIM TARİHİ:2002/1.BASKI
AÇIKLAMA:
   ''Şeyh Bedreddin, günümüzden altı yüz yıl önce yaşadı. Dönemin en büyük düşünürlerinden biri olarak çağını çok çok aşan cesur fikirler ileri sürdü, güçlü bir toplumsal adalet ve özgürlük özlemini dile getirdi. Amacını gerçekleştirmek üzere, ezilmiş Türk, Rum, Yahudi...emekçilerini bir araya getirip eğitti. Osmanlı yönetimine karşı Anadolu tarihinin en önemli köylü ayaklanması onun adıyla anıldı. Ben de Halimce Bedreddinem, bu büyük halk hareketinin belgesel romanı. Türk ve Osmanlı tarihine yoğunlaşan Sovyet yazar Radi Fiş, ayaklanmanın yaşandığı dönemden bugüne kalmış tüm belgeleri titizlikle incelemiş ve dönemin ayrıntılı bir resmini çıkarmış ortaya. Hem karanlık ortaçağ, Osmanlı devlet yönetimi, taht kavgaları, hem de Osmanlı'nın baskısı altındaki halkın yaşayışı; hem dinsel bir örtü altında gelişen muhalefet düşüncesi, hem halk isyanı başarılı, akıcı bir roman tekniğiyle anlatılıyor. Günümüze ışık tutan bir geçmişin gerçekçi romanı.'' 



YENİDEN İNSAN İNSANA


KİTABIN ADI:YENİDEN İNSAN İNSANA
YAZARI:DOĞAN CÜCELOĞLU
SAYFA SAYISI:268
YAYINEVİ:REMZİ KİTAPEVİ YAYINLARI
BASIM TARİHİ:1998/19.BASKI
AÇIKLAMA: 
   İnsan,ilişkileri içinde sürekli olarak "yeniden tanımlanan" bir varlıktır.Doyumlu ve mutlu bir yaşam için kendinizi yeniden tanımlamada kullanacağınız bilgi ve becerileri,Yeniden İnsan insana'da bulacaksınız.
   Yeniden İnsan İnsana'yı okuduktan sonra,çevrenizdeki "iletişim kazaları"nı görebilecek,kendinizi ve sevdiklerinizi bu "kazalar"dan koruyabilme olanağını bulabileceksiniz.(Kitap arka sayfa yazısı)




KADERSİZLİK


KİTABIN ADI:KADERSİZLİK
YAZARI:IMRE KERTESZ
ÇEVİRİ:İLKNUR İGAN
SAYFA SAYISI:224
YAYINEVİ:CAN YAYINLARI
BASIM TARİHİ:2003/2.BASKI
AÇIKLAMA:
   2002 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Imre Kertesz'in başyapıtı sayılan Kadersizlik,bir anlamda yazarın yaşamöyküsüne yaslanan bir roman.İkinci Dünya Savaşı sırasında gönderildiği toplama kampından sağ çıkmayı başaran Kertesz,yaşadıklarını yazma ihtiyacı duydu ve 1960'lı yılların başında yazmaya koyulduğu Kadersizlik üzerinde tam on iki yıl çalıştı.1973'te tamamlayıp yayınlatmak istediğinde,yapıtı,soykırım kurbanlarıyla alay edildiği gerekçesiyle geri çevrildi.1975'te yayınlanma olanağına kavuşunca da suskunlukla karşılandı.Kaderisizlik'i aynı konuyu,toplama kamplarındaki soykırımı işleyen öteki kitaplardan farklı kılan neydi?Yazarın,anlattıklarına duygularını katmadan,okuru gerçeklerin karşısında duyduğu çıplak dehşet duygusuyla başbaşa bırakması mı?Okura,açıklamalara bulunmaya kalkışmadan,kara mizahı en üst boyutunda sunan,anlatılanla anlatan arasındaki o ironik mesafe mi?Yoksa bütün bunların on dört yaşındaki bir genç insanın ağzından anlatılması mı?Hangisi olursa olsun,Kadersizlik,insanın acılar ve acımasızlıklar karşısındaki yalnızlığını,çaresizliğini olağanüstü etkileyici ama dolaylı bir dille vermekte.



4 Şubat 2012 Cumartesi

MAVİ DEFTER


MAVİ DEFTER

YAZARI.JAMES A.LEVİNEKİTABIN ADI:MAVİ DEFTER
ÇEVİRİ:ENDER NAİL
SAYFA SAYISI:225
YAYINEVİ:KORİDOR YAYINCILIK
TARİH VE BASKI:2009 1.BASKI
AÇIKLAMA:
YAŞADIĞI GERÇEKLİĞİ AŞMAK İÇİN YAZIYI VE HAYAL GÜCÜNÜ KULLANAN GENÇ BİR KIZIN HAFIZALARDAN KOLAY SİLİNMEYECEK,HAYRET VERİCİ ÇIRPINIŞ ÖYKÜSÜ.
   Onun ki muhteşem bir hayal gücüyle çocukluk acılarından kurtulma mücadelesiydi.Mavi Defter Hindistan'ın kırsal bölgelerinden birinde,dokuz yaşındayken babası tarafından seks kölesi olarak satılmış,yaşıtlarına göre son derece olgun onbeş yaşındaki Batuk'un hayata tutunma çabasını anlatıyor.Batuk fuhuş caddesinden acılarla dolu yaşamını sürerken bir kalem bulmayı başarır ve düşüncelerini kendine özgü tarzıyla bir günlüğe aktarmaya başlar.Ve asla gözardı edemeyeceğimiz küresel bir sorunu ancak birkaç yazarın kalemini oynatmaya cesaret edebileceği biçimde anlatan Mavi Defter gibi bir eser çıkar ortaya.
   "Mavi Defter'i okuyunca yüreğimin cızz ettiğini ve gözlerimin açıldığını hissettim.Levine'nin kahramanı Batuk,masumiyeti elinden alınan ancak ruhu ele geçirilemeyen,ardından bıraktığı günlüklerle insanlığa büyük bir ders veren Anne Frank'la omuz omuza yürüyor"  WALLY LAMB
James A.Levine dünyaca ünlü bir bilim adamı,doktor ve araştırmacıdır.Oronoco,Minnesota'da yaşamaktadır.