31 Temmuz 2012 Salı

KİTAP-AKIL HASTALARININ İÇ DÜNYASI/BERT KAPLAN/ÖTEKİ YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-akil-hastalarinin-ic-dunyasibert-kaplanoteki-yay-124784

KİTABIN ADI:AKIL HASTALARININ İÇ DÜNYASI
DERLEYEN:BERT KAPLAN
ÇEVİRİ:BENGİ GÜNGÖR
SAYFA SAYISI:400
YAYINEVİ:ÖTEKİ YAYINLARI
BASIM TARİHİ:1996/3.BASKI
AÇIKLAMA:
"Deli"lik ne bir küfür, ne de özenilecek bir olgu, her iki yaklaşım da biribinden tehlikeli olur dozu kaçınca. Kendini farklı hissedenlerin içinde bulundukları durumu haklı çıkarıp, "eğer bu delilikse, ben deliyim" denmesinden hoşnut değilim. Psikoloji alanında söylenen beylik laflar, beni şüpheye düşürür. Söz konusu "ruh"sa, kesin yargılara varmak "doğru teşhis"e ulaşmak açısından, sağlıklı bir yol mudur? Yok, böyle benim gibi ahkam kesmiyor kitap. Salt
Psikoloji alanında çalışanların okuması amacıyla hazırlanan bir ders kitabı değil.
Şizofreni, paranoya, manik depresif ataklar, anksiyete, panik atak, çoğul kişilik bozukluğu, haşhaş bağımlılığı, epilepsi(sara) hastalarının kendi kalemlerinden yazdıkları. Hoş, şizofreniye Joanne Greenberg'in Sana Gül Bahçesi Vadetmedim kitabı tek başına çok iyi bir örnek. Fakat bu kitap bir derleme olduğundan, Greenberg'in romanı kadar tertipli değil (iyi ki). Kendilerini yazan hastalar arasında Leo Tolstoy, St. Augustine, Vaslav Nijinsky, Jean Paul Sartre ve Fyodor Dostoyevski de var.

Zaptedilmez Çılgın - Lara Jefferson Doktorun düşündüklerinin yanında kendininkileri kaymağı alınmış süte benzetir ve şöyle açıklar; "Deliliğin kızıydı- ve doktora göre ikisini de benim beynim yaratmıştı. Bilmiyorum -doktorların başkalarının inanmasını istedikleri gibi mi yoksa kendi inandıkları gibi mi düşündüklerinden emin olduklarına şüpheliyim. Böyle şeyleri hiç bilmem, hiç değilse onların bildikleri şekilde bilmem." s.16
"Ve eğer sizde gerçekten için için büyüyen bulaşıcı bir "kendini çok düşünme" hastalığı varsa, bir kalem ve eski mektupların boş sayfalarını alırsınız elinize, yatakhanede oturup, kendinize Shakespeare der ve her şeyi anlatmaya başlarsınız." s.27 :) Bu bölümün sonu "Başlangıç" kelimesiyle bitiyor.
"William James'in şu öğüdünü hatırlayalım, 'Bildiğimizin aksine gerçekler, 103° veya 104° Fahrenheit derecelerinde belki de normal vücut ısısı olan 97 veya 98 dereceden çok daha kolay filizlenirler.'" s.57
Mutlukuk-Dehşet Dünyası - John Custance "Aslında bence 'Yüce Tanrı' bazen insanların onunla tartışmasını, hatta güreşmesini, bir diktatörün çevresindeki 'olur efendim'ciler gibi kişilere tercih eder." s.61
Bir Şizofrenin Otobiyografisi- Anonim "Güneş yaşamın ve gerçeğin -özellikle entellektüel aydınlanmanın gizemli, mistik sembolüydü. Güneş ışığı göz kamaştırıcı ve -uzun süre bakıldığında- kör ediciydi. Çok fazla ışığa karşı korunmasız kaldığını, bunun 'entellektüel tecavüz' olduğunu yani beynin gerçek tarafından tecavüz edildiğini hissediyordum." s.100
Jean Paul Sartre
"Bulantım hâlâ geçmedi ve geçeceğini de sanmıyorum... O, artık bir hastalık veya geçici bir nöbet değil: O, ben'im." s.370

Egosuyla ilişkisi iyi olan herkesin, kolaylıkla kendinden birşeyler bulacağı bir kitap. Kaşınmasından rahatsız olacağınız yaralarınız varsa, bu öneriyle size kötülük yaptığımı söyleyebilirsiniz.

KİTAP-PSİKANALİZDE YENİ YOLLAR/KAREN HORNEY/ÖTEKİ YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-psikanalizde-yeni-yollarkaren-horneyoteki-yayinlari-124785

KİTABIN ADI:PSİKANALİZDE YENİ YOLLAR
YAZARI:KAREN HORNEY
ÇEVİRİ:SELÇUK BUDAK
SAYFA SAYISI:227
BASKI:1994
YAYINEVİ:ÖTEKİ YAYINLARI
AÇIKLAMA:
Bu çalışmasında Horney, Freud psikolojisinin bazı temel önermelerini eleştirel bir gözle inceleyerek, Oedipus kompleksi, ölüm içgüdüsü, libido teorisi, tekrarlama zorlanımlı teorilerini sorguluyor ve Freud'un gözden kaçırdığı kültürel etkenlerle nevrozlar arasındaki ilişkileri göz önüne seriyor. Bütün bunların ışığı altında, psikanalizin, eski teorik ön yargılardan arındırıldığı takdirde, Freud'un ortaya koyduğu bulgu ve ilkelerin gerçek derinliğini yeniden kazanacağını ve psikanalizin kavrayış ve etki alanının genişleyeceğini savunuyor. Elinizdeki kitap, Freud'a hakkını vererek yapılan en net, en açık eleştiri çalışmalarından biridir. (Arka Kapak)

KİTAP-İNSAN BİLİMLERİ VE FELSEFE/LUCIEN GOLDMAN/KAVRAM YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-insan-bilimleri-ve-felsefelucien-goldmankavram-yay-124646

KİTABIN ADI:İNSAN BİLİMLERİ VE FELSEFE
YAZARI:LUCIEN GOLDMAN
SAYFA SAYISI:140
YAYINEVİ:KAVRAM YAYINLARI
BASIM TARİHİ:1977
AÇIKLAMA(ARKA KAPAK):
Önde gelen Marksist düşünürlerden olan L. Goldmann, insan bilimleri ve felsefeyle toplumbilim ilişkilerini araştırıyor. Nedir Felsefe? Niçin felsefe yaparız? Felsefe hangi noktalarda toplumbilimle, siyasetle ve tarihle bütünleşir? Goldmann'ın bu arada çeşitli ideolojileri ve öğretileri ele alıyor.

30 Temmuz 2012 Pazartesi

KİTAP-PRATİK USUN ELEŞTİRİSİ/IMMANUEL KANT/SAY YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-pratik-usun-elestirisiimmanuel-kantsay-yayinlari-124635

KİTABIN ADI:PRATİK USUN ELEŞTİRİSİ
YAZARI:IMMANUEL KANT
ÇEVİRİ:İSMET ZEKİ EYÜBOĞLU
SAYFA SAYISI:244
YAYINEVİ:SAY YAYINEVİ
BASIM TARİHİ:1989/1.BASKI
AÇIKLAMA:
Pratik Aklın Eleştirisi, çok tartışılan bir sözün, „inanca yer açmak için bilgiyi kırmak zorunda kaldım“diyen Kant’ın ikinci eleştirisidir. Burada Kant, epistemolojinin dışında kalan ancak aklın pratik bir zorunlulukla düşündüğü aşkınlıkları açıklayabilme, somutlayabilme gayretindedir.
İlk eleştiri, Saf Aklın Eleştirisi’nde aklın kategorileri soyutlama halindedirler, sınırlar ve ayrımlar belirlenmeye çalışılır, bilginin olanaklılık koşulları ve sınırları çizilir. Bu düzlemde, pratik aklın kavramlarına, yani bilgi konusu olmayan ancak düşünülmesinin yine de kaçınılmaz olduğu aşkın alanlara ilişkin kavramlara soyutlama düzeyinde işaret edilir. İkinci Eleştiri’de ise, pratik aklın eleştirisi biçiminde etik temellendirilir. İnancın ve aşkın kavramların zorunluluğuna, kendisinden önceki pratik aklın kullanımının eleştirisiyle somut bir muhteva kazandırmayı hedefler bu eleştri.

KİTAP-HEGEL FELSEFESİNE GİRİŞ/ALEXANDRE KOJEVE/YKY YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-hegel-felsefesine-girisalexandre-kojeveyky-yayinlari-125163

KİTABIN ADI:HEGEL FELSEFESİNE GİRİŞ
YAZARI:ALEXANDRE KOJEVE
ÇEVİRİ:SELAHATTİN HİLAV
SAYFA SAYISI:277
YAYINEVİ:YKY YAYINLARI
BASIM TARİHİ:2000/1.BASKI
AÇIKLAMA:
Bu eserde(Tinin Fenomenolojisi), insanın, zamansal-mekansal dünyada bir tarihsel varlık olarak yaşayarak edinebileceği bütün dinsel tutumların fenomenolojik betimlemesi yer alır.Burada söz konusu olan insan, kendisini tümüyle ve yetkin olarak kavramış insandır, yani tarihin sonunda yaşayan “mutlak” filozoftur; kısacası Hegel’dir, bu dinsel tutumların kapsayıcı betimlenmesini içeren Fenomenoloji’yi yazmış olduğu için Hegel’dir. (s. 17-18)



KİTAP-TANRIBİLİM VE FELSEFE KONUŞMALARI/ERHAN IŞIKLAR/GÜNDOĞAN YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-tanribilim-ve-felsefe-konusmalarierhan-isiklar-124788

KİTABIN ADI:TANRIBİLİM VE FELSEFE KONUŞMALARI
YAZARI:ERHAN IŞIKLAR
SAYFA SAYISI:144
YAYINEVİ:GÜNDOĞAN YAYINLARI
BASIM TARİHİ:1994/1.BASKI
AÇIKLAMA(ARKA KAPAK):
TEOLOG.- İzin verirseniz belirtmek isterim ki azizim. Doktor'un düşünceleri yeni ve gerçekten çok ilginç geldi bana. Aslında, sizin de, bu fikirlere, tanığı olmaktan hep gurur duyduğum o derin hoşgörünüzle yaklaşmaktan çekinmeyeceğinizi biliyorum...
DOKTOR.- Belki de meslektaşınızın hoşgörüsü derin fakat engin değil,teolog.Rasyonalistlerde bu sık rastlanan bir şeydir.
TEOLOG.- Bu hepimizin kusurudur, Doktor . Özellikle de gençlikte, Fakat.gençlerin bu ataklıkları,aslında her zaman yararlıdır. Bazen önümüze yeni yollar açarak ve yanlışlarımızı keşfederek.bazen ise bunu yapmadıkları taktirde bile, bizi,doğrularımızı yeniden gözden geçirip sınamaya sevk etmeleri sebebiyle.İnsan, hele yaşı başını biraz almışsa,geçmişte gezindiği patikalarda yeniden dolaşmayı yağırsız bulmaya başlıyor, ve bana kalırsa böylece, o ilk arayışların verdiği heyecanı bir kez daha tatmaktan kendini yok yere mahrum bırakıyor.Bu yüzden,ben,kendi adıma,gençlerin cesurca çıkışları ve tutku dolu atılganlıklarından, biz yaştakilerin artık geride bıraktığı, bir zamanların o coşkulu serüvenini,'zihnin tanrıya yolculuğu'nu yeniden yaşamak için bir vesile olarak yararlanmanızı öneryorum. 

KİTAP-CİNSEL AŞKIN ANOTOMİSİ/HELEN E. FISHER/VARLIK YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-cinsel-askin-anotomisihelen-e-fishervarlik-yay-125179

KİTABIN ADI:CİNSEL AŞKIN ANOTOMİSİ
YAZARI:HELEN E. FISHER
ÇEVİRİ:MERAL GASPIRALI
SAYFA SAYISI:335
YAYINEVİ:VARLIK YAYINLARI
BASIM TARİHİ:2004/3.BASKI
AÇIKLAMA:
Helen Fisher’ın yine sansasyon yarattığı bilinen, cinselliği, sadece üreme ve nesli devam ettirme içgüdüsü olarak görmeden zevk alınması halinde bile kadının “seri monogamist”, erkeğin de poligam olduğunu genetik olarak kabullenmemiz gerektiğini, aşk denen şeyin biyolojik bir aktivite olduğunu söyleyen ve bunun üzerinde senelerce yaptığı araştırmaları, deneyleri ortaya koyan, sonunda da “aşk, cinselliğin ‘haz’ garantisidir’” diye bağlayan, bir tekeşliliğe karşı anarşist görüşler silsilesini içinde barındıran kitaptır.

KİTAP-DEĞİŞEN KAFALAR/THOMAS MANN/BABİL YAYINLARI

http://u.sonteklif.com/kitap-italyan-sinemasiala-sivases-yayinlari-124636

KİTABIN ADI:DEĞİŞEN KAFALAR
YAZARI:THOMAS MANN
ÇEVİRİ:CEVDET YILDIZ
SAYFA SAYISI:121
YAYINEVİ:BABİL YAYINLARI
BASIM TARİHİ:2003/1.BASKI
AÇIKLAMA:
Brahman soyuna dayanan tüccar bir aileye mensup narin yüzlü çelimsiz ve varlık felsefesiyle dolu dolu Şridaman ile, demircilik yapan, inek güden güçlü ve yakışıklı genç Nanda, çocukluktan itibaren çok sağlam iki dost iken, ince belli geniş kalçalı güzel bakire Sita'yı gölün kenarında görmeleriyle farklı ve yeni bir boyut kazanan hayatlarına dair insanı derinden etkileyen çözümlemelere sahip bir kitap.


29 Temmuz 2012 Pazar

İZAFİYET TEORİSİ/ALBERT EINSTEIN

http://u.sonteklif.com/kitap-izafiyet-teorisibbassett-r-edneyntv-yayinlari-125165

KİTABIN ADI:İZAFİYET TEORİSİ
YAZARI:BRUCE BASSETT-RALPH EDNEY
ÇEVİRİ:DUYGU AKIN
SAYFA SAYISI:176
YAYINEVİ:NTV YAYINLARI
BASIM TARİHİ:2010/1.BASKI
AÇIKLAMA:
Genel İzafiyet Teorisi, kuantum teorisiyle birlikte, son 100 yılın fiziğinin iki ana hattından biri olmayı sürdürüyor. Bruce Bassett’ın rehberliğinde ve Ralph Edney’in çizgileri eşliğinde Einstein’ın bu göz kamaştırıcı, zihin açıcı ve akıl alıcı dünyasına Çizgi Bilim Serisi'nin 'İzafiyet Teorisi' kitabıyla girebilirsiniz.
Bu yolculuk sarsıntılı ama eğlenceli. Aynı zamanda ivmeli. Ve tabii ki izafi. Fakat kesinlikle nefes kesici! Kütleçekimi dalgaları üzerinden ilerlerken uzay-zaman dört boyuta ayrılacak, dalgalar ışık hızında yol alacak, saatlerimiz yavaşlayacak ve evren giderek hızlanacak. Fotonlara çarpanlar jeodezik hesapla yolunu bulurken, yolunu kaybedenleri kara deliklerden sicim teorisi çıkaracak.

22 Temmuz 2012 Pazar

ÇIPLAK DENİZ ÇIPLAK ADA

BİR ADA HİKAYESİ 4 GELİYOR...
10 yıldır beklenen roman çıkıyor

Yaşar Kemal merakla beklenen son romanını tamamladı. Bir Ada Hikayesi'nin dördüncü cildi olan 'Çıplak Deniz Çıplak Ada' sonbaharda yayımlanacak.

... Bir Ada Hikayesi, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alıyor.

Yaşar Kemal'in başta üç kitap olarak tasarladığı romanı 'Bir Ada Hikayesi'nin ilk cildi 'Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana' 1998'de yayımlanmıştı. 2002'de ikinci kitap 'Karıncanın Su İçtiği' ile üçüncü kitap 'Tan Yeri Horozları' art arda çıkmıştı...

1 Temmuz 2012 Pazar

EINSTEIN BULMACASI



“Einstein Bulmacası”. Jeremy Stangroom’un derlediği kitap, 29 tane “orta zorlukta”, 19 tane de “çerez” bulmacadan oluşuyor. Kitabı Türkiye’de yayımlayan Domingo Yayınevi’nin sahibi Murat Arayıcı, “Einstein Bulmacası”nın en çok kadınlar tarafından ilgi gördüğünü söylüyor. Kitabın adı, Einstein’ın çocukken tasarladığı ve “dünyadaki insanların sadece yüzde 2’sinin çözebileceği” bulmacadan geliyor. Zaten ilk soru olarak da onu görüyoruz.

http://u.sonteklif.com/kitap-einstein-bulmacasidomingo-yayinevi-124019