29 Ekim 2012 Pazartesi

EVRİM Mİ YARATILIŞÇILIK MI?/EUGENIE C. SCOTT

Evrim nedir? Charles Darwin’inki başta olmak üzere değişik evrim kuramları neler söyler, neler ortaya atarlar? Bilim evrim kuramını ne kadar doğrular, ne kadar yanlışlar? Öte yandan, yaratılış ve yaratılışçılık nedir? Yaratılışı savunan yaratılışçılar neler söyler, neler iddia ederler, tezleri nelerdir? Bu tezler nasıl ortaya çıkmış, bugünkü hallerine nasıl gelmişlerdir? Bilimin yaratılışçı tezlere yanıtları nelerdir? Ya bilim? Bilim nedir? Neyi inceler, neyi nasıl, hangi yol ve yöntemleri kullanarak inceler? Bilimin penceresinden bakıldığında evrim ve yaratılış nasıl görünür? Bilimin, evrim kuramını savunanlar ve yaratılışçılara yanıtları nelerdir? İki tarafın tezlerine karşı nasıl bir tutum sergiler? Bilimin bulgu ve olgularıyla iki tarafın iddia ve tezleri nasıl ve ne kadar örtüşür? Bütün bu soruların yanıtlarını yeterince biliyor muyuz? Evrim-yaratılış tartışması hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Karşı çıktığımız tez ve iddiaları ne kadar biliyoruz?
Kanımızca, çoğu kişi bu sorulara, çok da gönül rahatlığıyla olumlu bir yanıt veremeyecektir. Bu konuda ortada bir eksiklik, hem de ciddi bir bilgi eksikliği olduğu aşikârdır. Günümüzde, adeta her kesimin bir biçimde katıldığı böylesine yaygın ve hararetli evrim–yaratılış tartışmasında, çoğu kişi yeterince bilgiye sahip değil. Karşıdakinin ne dediğini, neler öne sürdüğünü bilmeden ya da yeterince bilmeden kıran kırana bir tartışmaya girmek doğru değil. Bu eksiklik giderilmeli.
Eugenie C. Scott kimdir?
Amerikalı antropolog, eğitimci ve yazar. ABD’de antropoloji alanında lisans eğitimi almasının ardından yine aynı alanda yüksek lisans ve doktora yaptı. ABD’nin önemli üniversitelerinde öğretim üyesi olarak bir süre dersler verdi, daha sonra bilim eğitimi ve evrim-yaratılışçılık konusu ve tartışmasına yoğunlaştı. 1987’den bu yana ABD, Ulusal Bilim Eğitimi Merkezi’nin (NCSE) yöneticiliğini yapan Scott, aynı zamanda uzun yıllardır ABD’deki evrim-yaratılışçılık tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Evrim-yaratılış tartışmalarında dünya çapında otorite olarak kabul edilen yazar bu yüzden pek çok toplantı, konferans, panel, TV programı ve halk konuşmasının aranılan kişisi durumunda. Akademik Fiziksel Antropoloji Topluluğu’nun başkanlığını da yapan yazarın çok sayıda akademik ödülü var. Yazarın elinizdeki kitabının dışında özel olarak “Akıllı Tasarım”ı anlattığı bir kitabı daha bulunuyor.
Kısacası, antropolog ve akademisyen de olan yazar, uzun yıllar ABD’de bilim eğitimi üzerinde yoğunlaşmış ve evrim-yaratılış tartışmasının doğrudan merkezinde yer almış olması nedeniyle konuyu ve tartışmayı en iyi bilenlerden biri. Bu nedenle de, tartışmanın değişik boyutlarının en iyi öğrenileceği kişilerden. Katı ve bağnaz bir evrim savunucusu değil. Bilim insanı objektifliğini korumasını bilmiş. Bu açıdan da güvenilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder